Kutaisi, Gruzie
Pro Michala: my odlétáme příští úterý. Program jsem uzpůsobila své 6-leté dceři, která bude poprvé u moře, ale i tak jsem naplánovala menší poznávačku. Přílet Kutaisi vnoci/k ránu, přespání, ráno maršutkou do Chiatury, pokud stihneme, tak klášter Motsameth, návrat do Kutaisi, další den půjčení auta a Prometheovy jeskyně, Martvili kaňon,Okatse kaňon, Kinchkha vodopád /co stihneme/, noc v Kutaisi. Další den maršutkou k moři do Batumi /delfíní show, botanická zahrada a hlavně to moře/. V pondělí návrat do Kutaisi, tam klášter Gelati, katedrála Bagrati, tržnice, fontána, lanovka – přejezd na letiště - odlet 18:20 hod.
Máš můj obdiv. Po mé zkušenosti bych to s 6-letými dětmi nedal. Nezapomeňte na Endiaron nebo Ftalazol.
Tak já už mám koupeno. Teď to vychází jen o 100 Kč levněji. Mít křišťálovou kouli, mohl jsem ušetřit tři stovky za letenku z Katovic :D
lenkaa78 napsal(a):Pro Michala: my odlétáme příští úterý. Program jsem uzpůsobila své 6-leté dceři, která bude poprvé u moře, ale i tak jsem naplánovala menší poznávačku. Přílet Kutaisi vnoci/k ránu, přespání, ráno maršutkou do Chiatury, pokud stihneme, tak klášter Motsameth, návrat do Kutaisi, další den půjčení auta a Prometheovy jeskyně, Martvili kaňon,Okatse kaňon, Kinchkha vodopád /co stihneme/, noc v Kutaisi. Další den maršutkou k moři do Batumi /delfíní show, botanická zahrada a hlavně to moře/. V pondělí návrat do Kutaisi, tam klášter Gelati, katedrála Bagrati, tržnice, fontána, lanovka – přejezd na letiště - odlet 18:20 hod.
Jsem stejná generace, mám dvě děti a Gruzii jsem zažil už na konci předposlední občanské války.
Dceru i sebe připravte na pořádnou sračku (i opakovanou), oživte si ruštinu (nebo budete platit občas i významněji více) a ten itinerář považujte za maximum možného (já bych to seškrtal, ono tam zas až tak tolik věcí nefunguje, jak se zdá).
Moře v Batumi? No, hm, jestli vám stačí oblázková pláž...
Jinak máte můj obdiv, že zvládáte noční lety - já to s dětmi realizuju raději přes den, i za cenu vícenákladů za noclehy. I tak je to občas dřina.
Hodně štěstí a připravte se na hodně turistickou zemi, Gruzie je úplně jiná, než po rozpadu SSSR. Lidé bohužel trochu taky, zejména mladá generace.
Michal napsal(a):Dotaz asi hlavně na tonica: Přemýšlím v červenci nad Gruzií s příletem a odletem z Kutaisi (ve čtvrtek večer, pátek, sobotu a neděli ráno). Dá se tam za dva celé dny něco inteligentně stihnout? Přesvědčila by mě akce Wizzairu -20%... Stačila by jen pro členy WDC.
Background: Když už mi Ryan posunul Mallorku a nabízí mi full refund za dvě osoby, tak hledám alternativní možnost přes české státní svátky, ale jen pro jednu osobu...
Město a okolí. Ryzí turismus, nic víc.
vetlanda napsal(a):Moře v Batumi? No, hm, jestli vám stačí oblázková pláž...
napr. v mojom pripade je lepsia kamienkova plaz ako lepkavy piesok. Na juhu od Batumi tie plaze su super (lahko dostupne busom), aj ked mozno deti sa viac potesia piesku.
Když přiletím do Kutaisi v 22:25, budou ještě jezdit autobusy a maršrutky nebo už musí řešit taxi / smluvní odvoz? Plus to samé z centra na let v 6:35. Díky.
Údaje o čase jsem nenašel ani tu, ani na wikitravel nebo wikivoyage.
@tonic: Jinak koukám na cestovku kutaisi-tripstation.com, co jsi postoval, a vypadá na megasmlouvání - jejich ceny závislé na počtu účastníků v grupě. Ptal jsem se jich, jestli je to závislé na počtu lidí v objednávce nebo v grupě a odpověděli mi takový skvost, že nadále nic netuším :-D Na tripadvisoru vypadá pěkně i budget-georgia.com. Ta má fixní ceny na úrovni ceny při grupě dvou až tří osob u tripstationu. Jen mě mrzí, že v těch tour u ní chybí vodopád Gordy.
najlepsie to bude asi riesit cez nejaky hostel, takto tazko povedat, vsetkych ktorych poznam, tak sa tam motali autom :) a ked chces riesit odvoz z letiska, tak Georgianbus stale ponuka moznost odvozu za 5GEL
Michal napsal(a):Když přiletím do Kutaisi v 22:25, budou ještě jezdit autobusy a maršrutky nebo už musí řešit taxi / smluvní odvoz? Plus to samé z centra na let v 6:35. Díky.
Údaje o čase jsem nenašel ani tu, ani na wikitravel nebo wikivoyage.
Zkus se zeptat přes chat personálu letiště https://www.facebook.com/kutaisiairport/ nebo napiš do GeorgianBus http://www.georgianbus.com/?m=show_text&id=9 (Btw ti z letiště neodpovídají zrovna rychle, odepsali mi cca za 24h.)
Ti sice neprodávají na webu spoj mezi letištěm a městem, ale někde v textu normálně píšou, kolik ten spoj stojí atp. + že spoje z letiště odjíždějí hodinu po příletu letadla. Když jsme koupili jízdenku na letišti, poslali nás s ní za jakýmsi pánem, který nás a ještě pár dalších lidí nacpal do auta a jelo se. Taky jsem si představoval autobus nebo aspoň minibus, ale realita je trochu jiná. :-) Prostě gruzínský/sovětský styl...
tonic napsal(a):Což o to, klidně si to odřídím. Jen v jednom se mi do toho tradičně nechce :-Dnajlepsie to bude asi riesit cez nejaky hostel, takto tazko povedat, vsetkych ktorych poznam, tak sa tam motali autom :) a ked chces riesit odvoz z letiska, tak Georgianbus stale ponuka moznost odvozu za 5GEL
Jinak zde originál odpovědi od agentury:
Yes, everything is correct, the more topics are cheaper.
@jox: Díky, napíšu na letiště a když z toho budu moudrý jako od výše zmíněné agentury, zkusím Georgian bus.
Michal napsal(a):@jox: Díky, napíšu na letiště a když z toho budu moudrý jako od výše zmíněné agentury, zkusím Georgian bus.
Mně odpověděli normální angličtinou, jen ta špatná zpráva se mi nelíbila. 😊 Ptal jsem se, jestli je už hotové to nádraží před letištěm (mělo být v březnu), ale jestli budou mít jízdní řád jak noty na buben, jako např. v Tbilisi, tak je to stejně jedno...
Zpáteční cestu s georgianBus... ehm, spíš Car... nám zařídil recepční v hostelu, pochybuju, že by ranní odjezd byl problém.
Michal napsal(a):Takže Kutaisi bude mít nádraží u letiště? :D
Možná... :D Termín už prošvihli.
http://kutaisiairport.com/railwa...f-kutaisi/
[citace="tonic"]
Len aká bude frekvencia vlakov, keď to bude ako napríklad v Tbilisi, tak to nič moc.
V Tbilisi je to spíš nic než nic moc. :)
Pokud letíš s wizzem, doporučuji zakoupit transport přímo od nich. My jeli v pondělí mikrobusem z Batumi do Kutaisi na let, který odlétal v 6:35 do SXF z Batumi do Kutaisi za 18 GEL, z/do Kutaisi to vychází asi na 5 GEL. Jinak nám perfektně vyšlo počasí a absolvovali jsme lety z Kutaisi do Mestie a z Mestie do Natakhtari s Vanilla Sky, super zážitek :-)
Michael napsal(a):Koukl bych se sem: https://www.p-airbus.com/
to ani netreba, to je Georgian bus s priplatkom :D
@Michael: Díky, vypadá to zajímavě. EDIT: Aha, tak to asi nic (viz níže)
Co se týče GeorgianBusu, našel jsem jeho timetable a ty časy mě úplně míjí. Možná nakonec použiji přikoupení dopravy od Wizzu - prý za 4 GEL... A měli by si to umět naroubovat na své lety.
Aha, tak to jsem nevěděl :D
Michal napsal(a):No u Wizzu je to přes tuhle společnost :DCo se týče GeorgianBusu, našel jsem jeho timetable a ty časy mě úplně míjí. Možná nakonec použiji přikoupení dopravy od Wizzu - prý za 4 GEL... A měli by si to umět naroubovat na své lety.